Sedef hastalığını anlamak için sevgili hastalarımızın bize yönelttiği sorularla yola çıkmanın iyi bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum
Sedef hastalığı geçer mi?
Dermatolog olarak hastalarımızdan en sık duyduğumuz soruların başında sedef hastalığının tamamen geçip geçmediği sorusu gelmekte.
Sedef hastalığı da yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik bir hastalık. Ve aynı bu hastalıklarda olduğu gibi tedavisi devam ettiği sürece belirtilerin tamamen kontrol altına alınabilmesi mümkün. Tedavisiz bırakıldığında ise neden olduğu iltihabi yanıtın ( infalmasyonun) uzun dönemde sağlık üzerine kanıtlanmış olumsuz etkileri bulunmakta.
Sedef hastalığı neden gelişir?
Sedef hastalığını anlamak için her hastalığın vücudumuzda dengenin sağlanamadığı bir durumdan kaynaklandığı kabulü ile başlamak doğru olur. Sedef hastalığı deri için çok önemli olan bağışıklık sisteminde görevli hücre ve moleküllerin çalışması ve iletişimi ile ilgili dengesizlikler nedeni ile gelişen bir hastalık. Dolayısı ile sedef hastalığının nedenine “endişeli” bağışıklık sistemi yakıştırmasını yapabiliriz. Sağlıklı bir vücutta savaşmaya değer bulmayacağımız, tehlike olarak algılamayacağımız uyarılar sedef hastalığına sahip olan kişilerde bir mikrop ile karşılaşmışçasına bağışıklık sisteminin uyarılmasına neden olarak deri lezyonlarının gelişimine neden olabilmekte. Bu uyarılar bazen deriye uygulanan travma, ilaçlar ve bazen psikojenik stres bile olabilir. Sedef hastalığının ortaya çıkmasında genetik olarak taşıdığımız özellikler de rol oynamakta, yani saçlarımızın şeklini, göz rengimizi belirleyen anne ve babamızdan aldığımız genetik özelliklerimiz de bizleri sedef hastası adayı kılabilir. Sonuç olarak sedef hastalığı genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı, tek bir sebebi olmayan kronik bir hastalık.
Yanıtları ile sorularımız devam edecek
Kısa sürede görüşmek üzere…
Comments